Valp eller inte valp, det är frågan! De flesta väljer nog att skaffa valp eftersom de är så otroligt söta och mysiga. En valp innebär däremot mycket mer jobb än en vuxen hund! Att skaffa en vuxen hund kan dels vara lättare och det kan även vara en god gärning om den blivit illa behandlad av sin förra ägare eller om den förra ägaren av någon anledning inte längre kan ta hand om hunden. Ägaren kanske har gått bort eller genomgått en skilsmässa; skälen kan vara många till att en person inte längre kan ta hand om hunden.

Vuxna hundar som placeras om behöver alltså inte vara problematiska, men det finns alltid risker. Jag har tidigare skrivit om att man alltid bör besöka den förra ägaren när man skaffar hund för att undersöka dess levnadsförhållanden och det gäller även när man ska skaffa en vuxen hund. Det finns många organisationer som marknadsför adoptioner av gatuhundar från andra länder men att skaffa en sådan hund kan innebära en risk då de eventuellt kan bära på sjukdomar. Dessutom vet man aldrig vad hunden har varit med om och hur den kommer att bete sig mot sin omgivning.

Att skaffa en vuxen hund innebär både för och nackdelar. Nackdelen är såklart att man inte själv har vart med och uppfostrat den och dessutom kanske inte relationen blir lika nära om hunden fäst sig vid en tidigare ägare. Fördelarna är givetvis att man slipper det mycket ansträngande grundarbetet med hunden som att göra den rumsren, gå i koppel och så vidare.

Det finns många organisationer, främst i storstäderna, som man kan vända sig till om man är ute efter att skaffa en vuxen hund. Vuxna hundar brukar vara billigare än valpar eftersom de i regel inte lever lika länge, men de är sällan helt gratis.